Sunday, 30 October 2011

tiada lagi chenta di haty T^T

hyep hyep bloger !
dlu kan yayunk selalu coret pasal sidia kan . sidia yang yayunk syg tu kan . skunk . sidia ilang suda dalam idop yayunk . ilang terus mungkin . jgn lha ditanya kenapa . sbb yayunk pom xdpt jawapan yang memuas kan aty . tapi kejam btol diri nhe . bile bila dpt mcj yang berbunyi mcm nhe "wei pompuan ko mmg cbar aq an da lantak ko lha na wat pe mls nk mek port ttg ko lg ko ingt ko hot kew na wat aq mcm nhe . da aq kate fone aq xleh anta mcj .wei berlambak gul na kat aq lha " ape perasaan korang when korang dapat mcj cmni . terpampam . tergamam . terkilan . sedey . time tu gak terasa cm  murah sgt ke aq nhe . huh . 21 augst ! 2 month je kami dapat pertahankan hubungan nhe . kalo btol dea bukan jodoh aq . sokay aq redha . agak sedey tapi aq xnk kawan2 aq tahu ! xpe ! aq maseh boley saba n bertahan !
untung la ade kawan2 yang slalu buat aq tersenyumm =)

Sunday, 23 October 2011

busan oohh busann !

   
busan ohh busan . semakin hari semakin busan . bile da busan mula la amik fone snap sana snap sini ! yang jadi mangsa adeqadeq lhaa kne tlg snap . huh . bila da selalu buat mnde yang sama . memang busan sangat2 ! hmm . kadang tu teringin gak na survey mende yang baru , HAHA ! ape pom ta bole .

snap je keje nye





agak gemok da skunk !

updatinggg !

yeahh ! update ma blogg ! eh eh ! cmlm kan yayunk p bengkel memandu kete . huh ! 3 jam amali 3 jam pratikal ! gempak la abiz kod ! amali memang besh sbb cikgu tu memang masok pale ! paztu 3 jam pratikal bwak kete ! 
huh memang neves sbb xpnah bawak kete ! naseb la cikgu okay ! step by step dea ajar ! den yayunk pom boley  bawak kete ! kate cikgu yayunk cepat blaja ! huh bangga kne puji ! haha ! 2 kali round tmpt yang sama ! kali ketiga ! cikgu keluar dari kete ! dea cume bg arahan dari lua ! ditinggal nye yayunk sorang2 lam kete ! percaya sungguh cikgu kad yayunk ! HAHA ! tapi kan ! yang paling yayunk fail ! pasal streng ! yayunk xleh na agak bile pusing streng tuhh ! da la berad ! asal cikgu x guna power streng :P ! HAHA ! pape pom mmg sonok clas mandu smlm ! balik tuu ! abah tnye ! how yo class ! den cte kad dea ! den bangga diri skid ! HAHA ! so abah get ready wat majlis penyerahan kunci kete secara rasmi ! keke !

Thursday, 20 October 2011

si stalker ! FUCK lhaaa

pagipagi lagi boyfie aq anta mcj !
dea tnye "b ! b ade wat mcj copy kad fone d ehh "
terkejut plak aq .  aq jawab la " bile mase la plak ! b trust d wtpe na wat mnde tu but y tibetibe tnye "
den dea pom bgthu ! dea dpt mcj dari mxis sbb langgan mxis plus ! puii ! sape la ngek ngat stalker boyfie aq sampai wat mcj copyy tuhh ! aq dpt kw aq ganyang2 kw ! HAHA ! cmni la . aq xpaham why kw na stalker boyfie aq . xke kw rase cam kw busybody kad stuu ! bukan ape . fer wat kw seboksebok na wat mcj copyy tuu ! dea mcj aq guna krdt kw ke ! mcm nhe la . untung la aq ta taw sape . but if aq taw . kw ingat aq na dok diam . macam bodo je perangai kw . oke ! den aq na protes gak la . patut nye maxis xperlu la wat mcj plus tuu ! sebab ! dari mcj plus tuu leh wat satu hubungan berantakkan ! aq xmaksud kan couple ! mcm org da kawen ! example mcm if pompuan or laki dpt pasangan yang kuat jelez . hanye satu mcj everting will broken ! so xde kebaikkan . kebaikkan tok mxis korang untung . sbb mssok jugak la elaun sampingan kann ! so untuk manusia yang stalker num boyfie aq . better kw stop skunk . or jgn smpai aq tahu ! bersiap sedia menerima berbakul makian ! orite !

mereka ! kisah boyfie ku wit he sis !

tonite ase na update sumting . but it not bout me laaa . bout ma boyfie wit he sis ! oke cmni ! si dia kan ade 3 sister ! so dalam 3 org sister dea nhe ! angah dea jarang jumpe ! bukan jarang memang susah jugak la ! mandangkan dorang tu dok jauh-2 ! den keja ! sis dea pom kje wit study ! so agak susah dorang na meet kan ! so mlm nhe ma boyfiee dtg lpak kad tmpt aq ! den kebetulan sis dea pom un9 fb [thx god leh msok pale nan sis  dea ! btw sis dea ade IM kad fb kate windu kad si dia ! na jumpe sangad2 ! tapi keadaan ta mengizinkan !] so ! tibe-2 sis dea ajak skype ! wehh aq xde skype ! tapi tibe-2 rase na register ! [even aq kne Dl balik sbb lom update ] den after da DL register everting  ! add la sis dea kad skype ! tapi kan ! aq wat skype tuhh ! aq direct wat video call kad sis dea ! when aq nampak muke sis dea ! trus aq panggil boyfie aq ! bukan aq takod na face to face wit he sis ! but aq teringat sis dea kate windu kad adeq dea sangad ! so aq rase if boyfie aq xde mase na jumpe dea ! why not aq kasi can kad dea tok webcam wit he sis ! am i do de rite ting ? hope yeahh ! den agak terharu laa when tgok both of them ! cam miss each other sangad-2 lha kan ! den he sis crying sumting ! i told ma boyfie ! she really miss u ! go n meet her when u free ! and mase aq tulis blog nhe ! mereka maseh lagi tgh skype ! they so shuit ! xpe la skali skala bg can kan ! k la penad na type bnyk2 ! pape pom hope ma boyfiee tu p jumpa sis dea =) ! kan kan ! nyte all !

letup nye api kemarahan aq !

barubaru nhe kan . hubungan kami agak suamsuam kuku ! memandang kan ade je gangguan dari pihak lua ! entah la . sukar na luah kan but tu ta fair sama sekali tok aq mahupom dea . bukan kali pertama ! dua kali ! gangguan yang datang dari pihak yang sama . pada mula nye aq maseh boley bersabar . tetapi tak la tok kali kedua kan . kalo aq bia kan mungkin mnde tuh akan berlarutan . sape tahu kan . dan aq rase ape yang aq buat tu btol ! walaupom agak kasar . sory to say but kw cabar had kesabaran aq . kalo dulu mayb hobi aq dok maki hamun orang ! tapi skunk bukan lagi la . sebab tu aq rilex agy bile kw ckp kw rindu dea ! bile kw ajak dea g braye uma kw ! bile kw ajak dea g karoke ! bile kw ajak dea jumpa kw ! bile kw tnye dea kw ade x kad aty dea ! bile kw ckp kw na nikah nan dea ! HAHA ! tgok aq still leh rilex agy ! padahal kw taw tym tuu aq wit him ! asal aq leh rilex ! sbb aq malas na kua kan ayat pedas kad kw . tpi kw lebih babe ! aq tahu la dlu dea mmang suka kad kw ! den kw xaccpt kan . alasan yang kw bagi skunk sbb kw na dea pilih btolbtol ! kan ! den skunk bile dea wit aq ! kw text dea ! mcj dea ! kw pandai na mrajuk nan dea ? ape bende cmue tuu ? hoi pompuan ! yup ! aq memang sosial !sekurang-kurang nye aq jadi diri aq babe !  sosial aq bukan nye kaco idop kw ! aq bukan jual diri ! setakad berkawan pom kw na ckp aq sosial ? ehh soSIAL la kw nhe kan ! kw na ckp kad org kw nilai belek diri kw ! jgn cari keburukkan org sgt la ! setiap org ade cara dan gaya yang sendiri ! jangan na pandai2 nilai org sangat k ! CUN ? elokelok aq xde na pandang sailang sal kw ! kw crik pasal ! nhaa ! blacklist name kw dengan aq skunk ! kw tu pom bdak2 agy laa ! makan pakai duit blanje mak bapak kw kasi lagi kan ! spender pom mak bapak yang beli kan ! so jangan na pandai2 na kate tuu ni sangat la ! OK ! aq bukan na cri pasal ke ape ! tapi kw kne ingat satu bende la ! mayb kw knal dea lagi lame dari aq ! mayb kw BFF dea ! tapi setiap BFF ade hak batas nye okay ! kw jgn na bg alasan kad aq ! dea BFF kw so kw cume na tnye kbar la ape laaa ! mehh aq FUCK tengah dahi kw ea ! aq pom bersepah la BFF ! xde la BATAK cam kw ! ape mcm terasa ! memang aq x de na kasi muke g minx maap kad kw ke ape laaa kan ! sebab kw cri pasal ! pasal kw ! tahu bape bakul makian aq bg kad BFF kw ! sonok la kw kan ! na kate kw xlawa . kw ade rupa ! da ade bf pom ! habis tuu xrty2 na jage bf sendiri ! kalo orang kco bf kw ? kw suke ? HAHA ! so pandai2 pk la okay ! aq senang je ! pape pom aq lega dapat tulis kad blog nhe ! sekurang2 nye aq x g maki hamun kw ! so mcm tu la crite nye ! HAHA ! memang agak panas gak la mula2 kan ! tapi aq rase kalo kad tmpt aq pom . mesty korang wat mnde yang same kan ! bubye !

Wednesday, 19 October 2011

ohh manusia hipokrit ! go away lhaa

kadang2 tanpa sedar kita berkawan dengan manusia yang hipokrit ! maksud nye ! 1 dalam 10 orang yang bershabat dengan kita mempunyai perangai + perasaaan yang BUSUK HATI ! DENGKI !  kenapa mesty mcm tu kawan . seronok sangad ke when kw dpt rusakkan hubungan orang . sedangkan orang x ggu hubungan kw . sudah2 la berhasad dengki dengan orang wahai manusia . dunia nhe bulat . kw buat kad org . kw kne balik . jadi buat ape kw dok reka storie ! buruk2 kan org . kalo rajin sangad na buat crite p buat karangan sastera ka . tulis novel ka . puas aty . nhe kw merusakkan hubungan orang semua tu tuk ape . stalker orang den report kad org tertentu . supaya dorang gadoo . jangan la mcam tuu . jangan sampai 1 day t korang kne balik lebih teruk . kalo btol anda seorang kawan . doakan yang terbaik tok kawan anda . bukan nye mencari jalan merosakkan hubungan orang . xperlu warning kad orang perangai si A kad si B . den reka crite kad si B pasal si A . nhe zaman serba maju zaman IT . jangan jadi cm org zaman batu k . jangan sampai kne pulau . jangan sebab na ayat seseorang . na amik aty orang tu . jadi stalker dea . oke babe .
sape yang makan lada dea yang terasa pedas .
bla dlu . chaaww ~ adiouss !

Tuesday, 18 October 2011

awek cutting hot ? eeeyuuuckkkk ! middle finger kad muke kw !

awek cutting hot ? ape dorang ingat saham dorang tinggi sangat ke ! adehh ! lu xyah perasan sangad la minah ! benci sial aq nan minah cutting2 nhe ! mcm godgod je ! depan aq pretend gadis paling mulia ! blakang aq ! kw gedix2 ! weyy ! law lu batak dengan tu lelaki lu ckp !lu jgn bg ayat ! he was ma BFF ever ! so ? BFF mung krek2 ! aq pom ade bff xde gedix cam kw la bodoh ! ishh ! sial je kan ! agak bile kw na show kad aq attitude asal kw ea ! mcam bodo je la . mula mula aq memang malas na melayan . aq wat rilex agy . tpi nhe da lebey babe . na kata kw xthu dea tu da jadi ape kad sape . kw tahu ! skunk nhe kw dok hegeh2 ! apsal market lu jatuh ke ? pompuan2 ! aq ta paham la pragai kw ! ishh ! kalo la middle finger aq smpai kad muke kw kan seronok . babik . baik salah jahat pom salah ! jadi baik org pijak ! jahat org kutuk ! better jadi jahat la ! kw na main game nan aq kan . ok fine ! mehh la aq ikod game kw . peduli ape da aq ! kw ingat kw bgos ! aq lagi bgos ! kw na main cara kotor ! lagi kotor aq bg ! kw ingat tuu !

Monday, 17 October 2011

dinner wit family [♥]

semalam kan ! mean ahad malam isnin la . i was at cyber cafe dat tym . sje lepak-lepak bukak fb . ingat na update sum new stolie kad blog . den i got a call from ma dad . dea ckp dea na kua dinner . den dea tnye maw follow ke x . i say yeahh ! aq na follow la . memang tgh lapa kan . so around pkol 7.30 tu gerak la ke restoren saari kad kubu gajah sungai buloh . jap na promote . kedai tu masakan dea memang terbaik . memang x dinafikan masakan org kelantan memang sedap . THUMB UP skid ! HAHA ! good service . memang laju . xsempat na panas buntut makanan da sampai . harga pom lebih murah la . so leh bajet jgak la . aq tahu kewujudan kedai tu dari member lepak aq . kebetulan bulan puase kitaorg berkesempatan bukak pose ramai-ramai . xde la ramai 4 orang je =.=" ! tapi lebih dari sorang so ramai jgak ! [ngek kan ] ok ! FULLSTOP ! sambung balik . sesampai nye disana ! sesi mengorder air ! da order air cmue bagai ! tym na order food plak . hmm da la blur x taw na makan ape . den abah yang order ! ape yang abah order ! ikan siakap masak kengsom ! [pelik kan ! rase dea pedas + pahit skid ! aq xmkn cume rase kuah dea je ckid ] udang goreng tepung 5 org makan [terbelahak adeq2 aq ] daging masak merah la macam2 la . memang makan besa . huh . aq pom ta taw . tapi yang aq taw mlm tuu memang kaw2 nye makan . da abiz makan ! seko2 jadi dugong ! HAHA ! kenyang gile !
pape pom de besh dinner ever semalam ! ohh dad ! LOVEYOU lhaaa !

Saturday, 15 October 2011

malam minggu malam si mat rempit ?

hey ! ari ni tibetibe terasa na tulis pasal malam minggu wit mat rempit ? selama 19 tahun nhe !
i still cant understand wat are mat rempit like about weekend nite ! ape yang besh tentang malam minggu nhe ? berkeliaran macam kutu rayau yang xde arah tuju ? bawak moto cam pelesit ! dok tayang jentera dorang . fer wat kah semua tu ? melepak dekad dataran ? berkumpul ramai2 ? men kejar2 wit police ? ape kah cmue tu ? buang mase . kco awek2 yang keluar . i still cant understand all of dat ! ramai jugak kawan2 aq mat moto ! tapi bile aq tnye aq xdpt jawapan yang memuaskan . perlu ke aq jalani kehidupan mcam dorang tok satu malam . den aq akan paham ? bg aq ckop la law mlm tu aq wat aktiviti aq mcm biase !
ohh mat rempit ! misteri sunggoh idop ! hala tuju dan matlamat kamuu !

Friday, 14 October 2011

hati yang terluka ! terus kan senyum [♥]

hati sape ta saked tgok bf sendiri take picx nan gal laen . xkesah sgt la if stakad amik bodobodo je kan . nhe leh na sandar kad bahu bagai .rase nye aq sendiri xde macam tuh ! memang saked aty yang tersangat rase nye ! aq sendiri xde buat macam tuhh . sebab aq respect dea as boyfie aq ! aq jage perasaan dea . xke dea boley buat mende yang sama ! xboley ke dea pk ape yang aq rase ! "b . d minx maap " kadangkadang ayat maaf tu bukan pengubat segala luka saked aty doe ! memang senang kw cakap minx maap but aq yang yang rase . memang saked aty ! xboley ke kw pk ape yang aq rase . ape kata law aq buat macam tu , ape yang kw akan rase . aq boley buat law aq na . tapi aq xbuat . sebab aq xnk saked kan aty kw doe . aq xnk kw kechix aty nan perangai aq .sebab tu aq ngelak law kawan2 aq ajak amik gamba . tolong la . paham kan aq macam mane jugak ! aq xnk balik dengan perangai lame aq . aq harap kw ley paham aq .
skunk nhe bia kan aq terus tersenyum . senyum tok sembunyikan segala rase yang aq pendam =)

Thursday, 13 October 2011

dugaan demi dugaan !tuhan tabah kan aq !

bulan nhe !
terlalu banyak dugaan yang mendatang !
ya allah ! kuat kan lha semangat aq ! supaya aq tenang melalui segala masalah yang mendatang ! sungguh x kuat menghadapi masalah yang  mendatang ! di mana salah dan silap ! ohh tuhan ! tabahkan kan diri ku ! kadangkadang tu aq rase give up gile . masalah datang bertimpa timpa . tapi di sebalik semua nye tuuh ! aq bersyukur sangat sebab aq maseh lagi mampu mengharungi dugaan dugaan mendatang , maseh mampu melemparkan senyuman . maseh boley bergelak ketawa . dan aq tahu ! sebalik dugaan nhe ! berganda ganda nikmat nye ! cume aq ta tahu selama mane aq mampu ! tok bertahan . ku mohon kekuatan dari MU ya ALLAH ! tabahkan lha hamba MU nhe ! AMIN !

jumm blaja bahase sabah plak =)


Bahasa Melayu Sabah ialah Bahasa Melayu yang ditutur oleh masyarakat umum Sabah. Bahasa Melayu Sabah mempunyai persamaan yang banyak dengan Bahasa Melayu piawai (Bahasa Melayu baku), namun terdapat perbezaan dalam perkataan-perkataan tertentu, penggunaan perkataan, serta cara penyampaian.

Perbendaharaan Kata
Penggunaan Bahasa Melayu Sabah banyak dipengaruh oleh penggunaan Bahasa Melayu Indonesia serta Brunei, Bahasa Kadazandusun, Bahasa Inggeris dan terdapat juga pengaruh Cina Hakka. Beberapa contoh:

* bilang - cakap, berkata - Siapa bilang?
* cincai - tidak teratur - jangan buat karja(kerja) cincai
* limpang - baring
* limpas - lepas(masa), atau lintas (seberang)
* lugai-lugai - tak tentu arah
* lilipan - lipan
* ndak/inda - tidak
* ping - ais
* poncit - pancit
* semberana - sengaja
* sikang - sudu
* sigup - rokok
* sikul - sekolah
* aisboks - peti sejuk
* bubut - kejar
* palui - bodoh
* sot - gila
* ngam-ngam - sesuai
* silaka - Celaka
* mem - ibu
* bos - bapa
* jambu - jelita
* mangkali - berangkali
* diorang - mereka

Penggunaan Kata tambah -bah
Salah satu penggunaan kata yang membezakan Bahasa Melayu Sabah dengan Bahasa Melayu piawai, ialah kata tambah -bah yang sering diguna dalam percakapan. Kata tambah -bah mempunyai fungsi seperti berikut:

Kata penyudah untuk menguatkan ekspresi kata

* Iya bah. - Iya, lah.

Kata tambah pemula untuk memulakan percakapan. Boleh diganti dengan kata "saya mula bercakap" (bagaimanapun, penggunaan kata ini tidak diguna dalam Bahasa Melayu Piawai. Selalunya digunakan pada permulaan kata.

* Bah, pigi la kamu dulu - (Saya menjawab kamu) Pergilah kamu dulu.

Memberi maksud sudah, atau penghabis kata. Pengganti dalam bahasa Melayu ialah "Baiklah", atau "Begitulah".

* Bah. - Baiklah

Kata tambahan -bah adalah contoh jelas pengaruh bahasa Kadazandusun ke atas Bahasa Melayu Sabah.

Penggunaan "anu"
"anu" di dalam Bahasa Melayu piawai, bermaksud panggilan untuk orang ketiga. Biasanya perkataan ini digunakan untuk mengelakkan penggunaan nama sebenar. Contoh penggunaan Dia keluar dengan si"anu" semalam.. Bagaimanapun, perkataan "anu" dalam Bahasa Melayu Sabah mempunyai penggunaan yang luas.

Selain digunakan untuk merujuk kepada orang ketiga, "anu" juga digunakan untuk merujuk kepada barang. Contoh: "Kau sudah ambil itu anu?". Penggunaan anu biasanya merujuk kepada perkara yang diketahui oleh pembalas.

Pada kebiasaannya perkataan "anu" diguna untuk mengganti perkataan "apa" dalam Bahasa Melayu piawai.

"Anu" juga membawa maksud, aksi perbuatan. Kata ganti dalam Bahasa Melayu ialah "sudahkan" atau "buat".

Contoh: Macammana mau anu ni?. Jangan kasi anu tu!.

Penyampaian
Cara penyampaian Bahasa Melayu Sabah agak berbeza dengan Bahasa Melayu piawai. Ini dapat diperhati dari segi sebutan bagi huruf vokal(a,e,i,o,u) dalam perkataan Melayu piawai.

Pertukaran 'e' (seperti 'e' dalam "pemuda") kepada sebutan 'i'

* pigi - pergi
* sijuk - sejuk
* bisuk - besok
* mimang - memang
* cilaka (silaka) - celaka

Pertukaran 'e' (seperti 'e' dalam "pemuda") kepada sebutan 'a'

* kamarin - kelmarin
* paning - pening
* bali - beli
* karbau/krabau - kerbau
* tarap - terap(Sejenis buah-buahan di sabah)
* tambirang - Tembirang
* sanapang - 'senapang

Pertukaran 'o' (seperti 'e' dalam "botak") kepada sebutan 'u'

* bula - bola
* urang - orang
* buduh - bodoh
* munyit - monyet

Terdapat juga perkataan yang mengabai sama sekali sebutan huruf vokal.

* slipar - selipar
* krusi - kerusi
* triak - teriak'
* brani - berani
* tlefon - telefon
* skarang - sekarang

Penggunaan Berbeza
Terdapat juga perkataan Melayu yang jarang digunakan dalam Bahasa Melayu Piawai. Penggunaan perkataan-perkataan ini telah diganti dengan perkataan-perkataan lain.

Contohnya:

* Sia (saya) - Saya
* aku - saya
* kau - awak
* periuk - kuali
* celana - seluar
* piring - pinggan
* mengarti (mengerti) - faham
* Nda payah - tak perlu
* ta'usah (tak usah) - jangan
* munyit (monyet) - kera
* minta puji - berlagak (sombong)
* jandila (jendela) - tingkap

Terdapat juga perkataan yang membawa maksud yang berlainan sekali.

* tapuk - sorok
* biasa - nakal

Kesimpulan
Disebabkan oleh penggunaan kata yang tidak jauh berbeza daripada Bahasa Melayu Piawai, agak mudah untuk membiasakan diri dengan penggunaan Bahasa Melayu Sabah.
Walaupun Bahasa Melayu baku adalah bahasa rasmi Sabah, Malaysia, namun secara umumnya Bahasa Melayu Sabah merupakan bahasa komunikasi yang utama di negeri Sabah.

Tuesday, 11 October 2011

sayang ! diri mu bermakna buat ku ![♥]

sayangs !
awak begitu bermakna lam idop saya ! harihari saya na awak dengan saya ! bile dengan awak ! saya rasa tenang ! even tym tu pale saya saked pikir kan masalah ! saya suka bile awak senyum ! chumel mcm budakbudak ! suke sangat tengok ! bile awak majuk ! HAHA ! suke sangat saya buat awak majukk !pastu saya xnk pujuk ! ahaha ! jahat kan ! paztu awak plak yang pujuk saya ! padahal saya yang buat awak majuk !ops soryy sayangs ! kadangkadang memang saya suke buadbuad majuk ! saya taw awak mesty pujuk saya ! paztu bagi saya chokichoki ! HAHA ! sekali awak bagi chokichoki banyak gile ! saked gigi saya taw ! sayangs ! awak terlalu baik dengan saya ! terima kaseh tok semua pemberian yang awak bagi kad saya ! semua nye saya simpan n jage elokelok ! topi sweater semua tuhh ! kalo saya rindu awak . saya mesty pegang barang yang awak kasi ! sayang ! sorry ! kalo saya x dapat paham awak sebaik nye ! sory ! kalo saya buat awak mara ! sory kalo saya buat awak jelez ! sory kalo saya buad awak risau ! sory ! kalo saya ade terabai kan awak ! sory kalo saya ade kongkong awak ! sory kalo saya selalu buat awak majuk ! sory kalo ade mase bile kita jumpa . saya xpeduli kan saya !sory ! untuk air mata awak yang mengalir sebab perangai saya ! sory ! sebab saya selalu na memang walaupom tu salah saya ! sorry ! sebab saya keras kepala !   sayangs ! terima kaseh sebab sayangs saya ! terima kasih ! sebab selalu ade dengan saya ! terima kaseh ! sebab layan saya dengan baik ! terima kaseh ! sebab sabar dengan karenah saya ! terima kaseh ! sebab awak maseh tersenyum walaupom awak terasa hati dengan saya ! terima kaseh ! sebab luang kan mase dengan saya walaupom awak penad ! terima kaseh ! sebab cube jadi yang terbaik dalam idop saya ! terima kaseh ! sebab memahami saya ! terima kaseh ! sebab awak selalu mengalah dengan saya ! terima kaseh sebab awak hargai saya ! terima kaseh sangadsangad sebab terima saya seadanye ! saya sayang awak sangadsangad firdaus budiman♥♥♥ !


gemok saya ♥
love u sangadsangad




Monday, 10 October 2011

close acct fb

10/10/11 tarikh akaun fb ditutup !
xpe lhaa ! bia kan terus ditutup ! mungkin tu cara tok puas kan aty semua org . xkesah , bia je laa . hmm . ^_^ ! senyummmm

Sunday, 9 October 2011

kolam air panas [♥]

semalam . abiz kje lpak mnom tibetibe leh terkeluar plan na g kolam air panas .
walaupom plan mengejut . kitaorg pergi gak . da kumpul dakdak . gerak g kolam . memang seronok . mulemule sampai kami lepak minum dulu . lpas tuhh turun rendam kaki . tapi . bile tengok madz nan joe da mandi macam seronok je . xpikir panjang terus join sekali . haa . terus balet aq kne simbah air panas tuhh nan joe . haa lepas tu mula la tarek sorangsorang mandi . tapi memang beshh . kolam air panas tuhh da macam kitaorang yang punye . orang yang datang tergelakgelak tengok kitaorg . HAHA ! tapi memang besh gile semalam .elokelok semalam agak stress  penad + ade probz ! bile na mandi kad kolam tuu segar ! kosong je minda . pape pom memang terbaik . ! =)

ohh lesen memandu ! kw menghantui ku doe =.=

hadoii !
baru balik dari bengkel moto !
fuhh ! mmg bored la kali nhe !
cikgu syok sendiri ! ape ntah dea bebel ! aq just pakai handfree layan laguu ! overal mmg xbeshh . ddk mcm ape daa ! tgok dorg training ! gile kw na test bawak moto tgh panas ? maw xpengsan ! mmg ta la aq na wat ! hmm now sangkod bengkel kete plak . adoii ! bile na kua lesen L aq nhe ! law da dpt L na kne sebulan plak baru test JPJ ! hadoi ! law boley secepat nye aq na siap kan . sungguh x seronok laa ! tapi b4 balik tadi jumpe cikgu razak . HAHA ! org say thanks kad dea sal bg tips tuhh leh gelak plak dea ! HAHA ! tergelak aq bile dea ckp aq lha student pompuan dea yang pertama cerewet nan dea ! HAHA ! pape pom aq akan abis kan bengkel kete diz week jgakk ! byee [♥]

Saturday, 8 October 2011

kerinduann

adoii !
hujung minggu nhe bz btol lha ! g wat computer test tok lesen mandu !
da la mula2 dtg machine problem jenoh menunggu langsong lari plan . tapi alhamdulillah la lulus !
sok pagipagi na kne g bengkel moto plak !
hmm today kami duadua bz . yayunk wit keje yayunk si dia wit bengkel lakonan ! rase2 nye hari nhe la kami x mcj kod ! koll pom x de smpai la si dia balik dari bengkel lakonan maghrib  . tu pom kjap je . hmm . mcm pelik je bile xde mcj ataw koll dari sidia . mungkin terbiase selalu mcj n koll . dah tu bile x de , janggal plak ase . HAHA ! windu dea sangatsangat la . aduii gemokk ! saya windu awak lhaa ! mcm mane lhaa awak na tahan nan perangai sya kan ! harihari na berkepit je ! HAHA ! laki bini pom x mcm nhe ! pape pom sebelom si dia tydo dea ade koll n wish nyte everting lhaaa ! love u sayangs !

Friday, 7 October 2011

rantai [♥] ! LOVE PEARL !

moshi moshi !
ari tu kan dalam 2 3 ari yang lepas !
ade salesman dtg promot rantai ! memang cntik ! ade dua design ! bentuk ramarama wit bulat ! yag buat yayunk terpikat wit kalung tuhh ! satu sbb barangan nye mmg chantik ! dua !sebab dea bg skali nan tiram yang ade pearl kad dlm tuhh ! so kita kne bukak tiram tu tok dpt kan pearl tuhh dan msokkan lam rantai kita ! ade 5 kaler semua nya ! masing masing mewakili WHITE@FER HEALTH ! CREAM@FER HAPPINES ! @PEACH@FER LOVE ! LAVENDER@FER WISDOM and GOLD@FER RICHH ! so yayunk pom order la due ! kebetulan dea buat promosi ! HAHA ! den da dpt rantai tuu ! xtunggu lame ! trus bukak la ! punya la susah na bukak tiramm tu ! naseb x patah kuku nhe haa ! dpt la pearl kaler peachh ! as i wishh ! mmg cntik sgt2 ! ape lagi sarung la kad leher =) ! hee !
nhe gamba nye ! na tgok ta !



pearl tu yayunk da tarok lam rantai !
shantik ta =)

macam nhe la bungkusan
mse mulamula korang dpt

nhe dari luaa ! shantik doe

nhe design num 2 !
ade 2 design je !

Thursday, 6 October 2011

ohh gedix ! sungguh ku x herannn lhaa !

haa ! ntah pape ntah bdak skola zaman skunk nhe ! kechix2 xnk blaja ! tapi sebok na bechenta ! da tuh berchenta mengalahkan orang yang berkawen ! 'i ta nak u rapat wit diz boy/gal' HAMBOIII ! kemainn lagi korangg ea ! bukan lha na amik tahu ke ape ! but yea lha ! korang pk2 la sama yea ! makan pakai pom mak ampa dok tanggung lagi ! toksah dok tunjuk besaq kpale sgt lha nohh ! la ni paling saked aty pasal satu bdak nhe ! aq pom ade jugak marka cik adikk oii ! x batak lhaa nan laki ang tuhh ! law ase ang xmaw bg dea kawan p simpan lam laci kunci mangga semua ! kan SENANG ! bukan na kata pa ! aq ta taw la laki dea ka ! dea ka yang remove fren ! pasal aq kawan dengan laki dea ! AMBOII ! law kata laki dea remove aq ! ikod ang lhaa ! aq x kesah ! tapi law kata ang yang remove aq ! aq na habaq mai kad ang ! laki ang tuhh ! aq xnk ! aq na ingatkan kad ang ! dlu laki ang tuhh ! bukan takad remove ! block pom aq pnahh ! ang ingat aq heran sgt ka ! xyah na tunjuk baguih sgt lhaa ! lagi satu bahase tu jge jage la sama naa ! ang jgn na sedap mlot dok pggil orang ikod sedap mlot ang ! ingat aq bdak2 adik2 ang ka !

qaseh sayang ! ohh dugaan !

21 augst !
he b mine !  alhamdulillah 2 bulan lebih bersama si dia ! lebih bnyk memahami si dia ! aq akui si dia kuat cemburu ! HAHA ! cube menyembunyikan sifat tu tapi xpernah berjaya ! dari riak muke dea aku dapat bace yang dea memang cemburu ! walau mcm mane si dia cube sorokkan tapi xpenah berjaya ! sayangs ! penah aq katekan jangan penah sorokkan ape2 dari aq sbb aq akan tahu ! lambat ataw cepat mase yang akan menentukan ! sesungguh nye ! mengenali si dia membuat aq jauh berubah ! perubahan yang xpenah ku jangke aq akan lakukan ! tapi segala nye aq lalui dengan tenang! bersyukur sebab si dia selalu dengan aq ! walaupom kami jauh ! mse dan jarak x penah memisah kan kami ! sungguh dea mengambil berad akan aq dan begitu jua aq ! bersyukur sebab jumpa dea ! walaupom kadang2 berlaku jgak salah paham ! tapi aq xpnah cube tok jadikan tu sbgai satu point tok mulakan pertengkaran ! sifat si dia yang suke mendiam kan diri pabila mara dan akan pujuk balik lepas cool ! btolbtol menyenangkan ! sekurang aq tahu si dia tahu cara na tenangkan diri ! dugaan demi dugaan datang! tapi aq cube yang terbaik tok kami ! aq sayang kw ! segala teguran yang kw bg ! aq cube buat ! aq akan baiki diri aq ! tok kebaikan aq dan juga kw ! aq jugak na kw buat yang terbaik dalam idop kw sayang ! kalo dulu mungkin kw sorang ! kalo dulu mungkin xde orang yang support kw ! kalo dlu xde orang yang dengar masalah kw ! xde orang yang bg pendapat nasihat kan kw ! skunk kw ade aq ! dan mcm tu jgak aq !  IDOLOVEYOU sayangs  ! <3

dugaan terus mendatang ! OHH TUHAN T^T

hmm . kenapa kah mesty semua nhe terjadi . kenapa mesty aku ! adoi ! perlu ke ! hmm . aku cube tok saba . agak pelik tapi tu lha kenyataan nye ! aq mampu bersaba ! walaupom mendemende nhe memang menyakitkan aty ! xpe . setiap dugaan mesty ade hikmah dan rahmat disebalik nye ! yeahh ! aq berpegang pada prinsip tuhh ! aq tahu aq boley buat ! aq tahu ! mayb btol! datang nye buruk dari DIA ! yang baik juga dari DIA ! yeahh ! disebalik dugaan tu ! aq maken rapat nan sidia ! maken bnyk yang kami kongsi kan ! maken banyak mase diluangkan bersama ! maken kuat kepercayaan aq kepada si dia ! wahai perosak ! tolong lha ! jangan balik kan aq dengan perangai lame aq ! ohh tolong lhaa ! aq cube tok berubah menjadi lebih baik ! matang kan lha diri anda sewajar dengan umor anda ! jangan la jadi seperti budakbudak !